Pregatirea fisierelor

Pregatirea fisierelor

Pregatirea Fisierelor

Desi avem deja prezent pe site un mic ghid pentru pregatirea fisierelor pentru tipar, am dori sa discutam despre aceasta in detaliu si va oferim si posibilitatea de a pune intrebari la care vom incerca sa raspundem in limita timpului disponibil.

Vom avea in vedere cateva lucruri importante:
-marginile de taiere
-rezolutia
-paleta de culori
-formatul

 

Marginile de taieremargini taiere

Unul din cele mai importante lucruri in finisarea documentelor este marginea de taiere. La ce se refera aceasta? In momentul taierii, de la prima la ultima pagina introdusa in ghilotina apar diferente la taiere, de aceea pentru a fi siguri ca nu se taie din elementele importante se lasa o margine de siguranta de 2 mm.

Daca lucrarea dumneavoastra este destinata tiparului digital, din formatul finit de ex A4 (210×297) se lasa o margine de 3mm de jur imprejur.

Rezolutia si paleta de culori

Alte  2 aspecte ce trebuie avut in vedere atunci cand realizam fisierul pentru print. Rezolutia trebuie sa fie setata la  cel putin 300 dpi pentru a obtine o calitate cat mai buna a produsului final. Atentie ! daca o imagine are rezolutie de 75 dpi si folositi functia “convert to 300 dpi” acesti pixeli vor fi adaugati digital si nu vor spori in nici un fel calitatea imaginii. Va recomandam sa aveti in vedere acest lucru cand adaugati imaginile in fisiere, iar acestea sa aibe rezolutii cat mai mari. De exemplu pentru un banner outdoor de 2m x 1m vor fi folosite imagini de cel putin 6-8 megapixeli.

Paleta de culori specifica tiparului este CMYK. Aceasta este diferita fata de cea a monitorului sau a imprimantelor conventionale ce folosesc amestec RGB. Gama de culoare difera intre cele 2 palete, de aceea e bine ca imaginile sa fie convertite la CMYK pentru a avea o imagine mai buna asupra rezultatului printului.

 

Formatul

Cel mai bun format si cel recomandat pentru print este cel vectorial. Pentru a evita diferentele de scris, forma, etc cel mai bine este ca toate elementele din pagina sa fie convertite la curbe. Toate programele de grafica au disponibila aceasta functie (“Convert to paths” “Convert to curves ” “Create outliners” etc).

Share this post