Monthly Archives - September 2011

Pregatirea fisierelor

Pregatirea Fisierelor

Desi avem deja prezent pe site un mic ghid pentru pregatirea fisierelor pentru tipar, am dori sa discutam despre aceasta in detaliu si va oferim si posibilitatea de a pune intrebari la care vom incerca sa raspundem in limita timpului disponibil.

Vom avea in vedere cateva lucruri importante:
-marginile de taiere
-rezolutia
-paleta de culori
-formatul

 

Marginile de taieremargini taiere

Unul din cele mai importante lucruri in finisarea documentelor este marginea de taiere. La ce se refera aceasta? In momentul taierii, de la prima la ultima pagina introdusa in ghilotina apar diferente la taiere, de aceea pentru a fi siguri ca nu se taie din elementele importante se lasa o margine de siguranta de 2 mm.

Daca lucrarea dumneavoastra este destinata tiparului digital, din formatul finit de ex A4 (210×297) se lasa o margine de 3mm de jur imprejur.

Rezolutia si paleta de culori

Alte  2 aspecte ce trebuie avut in vedere atunci cand realizam fisierul pentru print. Rezolutia trebuie sa fie setata la  cel putin 300 dpi pentru a obtine o calitate cat mai buna a produsului final. Atentie ! daca o imagine are rezolutie de 75 dpi si folositi functia “convert to 300 dpi” acesti pixeli vor fi adaugati digital si nu vor spori in nici un fel calitatea imaginii. Va recomandam sa aveti in vedere acest lucru cand adaugati imaginile in fisiere, iar acestea sa aibe rezolutii cat mai mari. De exemplu pentru un banner outdoor de 2m x 1m vor fi folosite imagini de cel putin 6-8 megapixeli.

Paleta de culori specifica tiparului este CMYK. Aceasta este diferita fata de cea a monitorului sau a imprimantelor conventionale ce folosesc amestec RGB. Gama de culoare difera intre cele 2 palete, de aceea e bine ca imaginile sa fie convertite la CMYK pentru a avea o imagine mai buna asupra rezultatului printului.

 

Formatul

Cel mai bun format si cel recomandat pentru print este cel vectorial. Pentru a evita diferentele de scris, forma, etc cel mai bine este ca toate elementele din pagina sa fie convertite la curbe. Toate programele de grafica au disponibila aceasta functie (“Convert to paths” “Convert to curves ” “Create outliners” etc).

Tipografie Digitala vs Tipografie Offset

Tipografie digitala vs Tipografie offset

Pentru multa lume termenii de tipografie digitala si offset sunt complet necunoscuti, pentru altii au o vaga semnificatie. Pentru a veni in ajutorul clientilor, vom explica diferenta si avantajele intre cele doua tipuri de metode de print.

Ce este tipografia digitala, avantaje | dezavantaje?

Tipografia digitala este un mod de printare digital ce se bazeaza pe imprimante cu tehnologia laser. Este folosita pentru volume relativ mici – de obicei 500 buc este limita intre digital si offset. Principalul avantaj fata de offset este viteza de realizare a lucrarilor si faptul ca lipseste un tiraj minim. Practic se poate printa cate un singur exemplar, fara a afecta costul pe pagina. Tipografia digitala este specifica tipului de lucrari on-demand, sau pentru lucrari ce contin informatii diferite pentru fiecare pagina.
Tiparul digital poate printa pe o gama larga de suporturi media (hartie de la 80-300 gr/mp). Singurul dezavantaj fata de offset fiind pretul ridicat pe pagina, care se compenseaza prin eliminarea placilor tipografice, de aceea pentru lucrarile mici costul pe digital este mai ieftin decat pe cel offset.

Ce este tipografia offset, avantaje | dezavantaje?

Tipografia offset este acel procedeu de printare prin care imaginea este transferata pe hartie prin ajutorul placilor tipografice. Marele avantaj al acestui tip de printare este costul redus pe pagina pentru tiraje foarte mari. De la un tiraj de 1000 bucati costul incepe sa scada foarte mult intrucat cea mai scumpa piesa (placa tipografica) se amortizeaza la un numar mai mare de pagini printate. Principalul dezavantaj este timpul ridicat de executie de pana la cateva zile, faptul nu se pot realiza mostre pe utilajul ce vor fi produse, precum si limita minima de tiraj.

Concluzie?

Totul se rezuma la tipul de lucrare pe care il aveti si timpul pe care il puteti aloca pentru perioada de executie. Daca la 500 bucati veti alege cu siguranta tiparul digital, intre 600-800 preturile incep sa se apropie, iar de la 1000 bucati cu siguranta veti alege tiparul offset datorita costurilor. Insa daca doriti ca o lucrare sa fie realizata de pe o zi pe alta, va recomandam cu incredere tiparul digital.